2013. április 25., csütörtök

Múzeumok

Elkezdtük a város új irányú felfedezését, próbáljuk megnézni a múzeumokat. Eddig két hongkongi múzeumot sikerült feltérképezni; a Museum of Artot és a Sun Yat Sen Múzeumot.
A művészeti múzeumba kétszer jutottam el, egyszer egyedül is, akkor elég sok mindent meg tudtam nézni. A múzeum Kowloon déli csücskében van a tengerparton, rálátással HK Islandre.

 A kontraszt kedvéért bent - egyebek mellett - XV. századi kínai papírusztekercsek vannak. 

Eddig két kedvenc részem van, az egyik egy Szingapúrból származó bankár adománya, kínai tájképek a hozzájuk tartozó versekkel, a másik kínia kismesterek képei, akik európai festők kínai tájképeit másolták, illetve próbáltak az európai ízlésnek megfelelő kínai tájképeket festeni.
A szingapúri kínai bankár gyűjteményének története a kínai történelemben rejtőzik. A kínai kommunizmus a magánkézben lévő gyűjteményeket államosította. Akik elég gyorsak voltak, a gyűjteményeiket kimenekítették Hongkongba, ahol így jelentős műkincs piac alakult ki. A Szingapúrból 1949-ben Hongkongba települt bankár - mások mellett - elkezdett szisztematikusan kínai festményeket felvásárolni (maga is műkedvelő tájkép festő volt), majd 80 éves korában az egész gyűjteményt a hongkongi művészeti múzeumnak adományozta. Gyönyörűek a képek, ami európai szemmel a legérdekesebb, hogy nincsenek művészet korszakok, a XV. században készült tájkép pont úgy néz ki, mint a XIX. századi.

A "kínia export" festők képei más szempontból érdekesek. Ezek a festők az európai megrendelők számára készítettek kínai tájképeket, próbálva a hagyományos kínai festészetet veszternizálni. Az itteni kultúrában a másolás nem elítélendő dolog, hanem komoly mesterségbeli tudást jelent, ha valaki igazán jó másolatot tud készíteni. Az én európai szememmel ezek a másolatok sosem érik utol a nem igazán neves (legalábbis számomra nem) XIX. századi angol tájképfestők képeit. Ennek ellenére nagyon érdekes látni, ahogy nyugatiasították a kínai tájképeket az angol megrendelők kedvéért.

A Sun Yat Sen múzeum egyike a Sun Yat Sennek állított emlékmúzeumoknak. Sun Yat Sen kínai orvos volt, aki nyugati és keleti orvoslást is tanult, kikeresztelkedett és képes volt nyugati szemmel nézni a XIX. század végi Kínát. Felismerte, hogy az országot modernizálni kell. Hongkongból kezdte el szervezni a forradalmi felkeléseket, életének nagy részét száműzetésben töltötte. Az 1911-es felkelés sikerrel járt, ezt követően a köztársaság első - ideiglenes - elnöke lett. Egy év után valóban le is mondott. Érdekes módon mindkét oldal - a kommunista Kína és és a nyugati világ is - sokra tartja. Nekem a kiállításból hiányoztak a személyes momentumok, nem lehet a politikus mögött az embert meglátni.
Külön jó pont, hogy egy XX. századi elején épült palotában van a gyűjtemény, elég jó egy "régi" épületben sétálni.




1 megjegyzés:

  1. Kezdetnek nem rossz! :)
    Milyen muzeumok vannak meg?
    Majus 23-26 kozott lesz a Hong Kong Art Fair: http://www.hongkongartfair.com/

    VálaszTörlés